"כרטיס אדי", הכרטיס המעניק את הזכות לתרום אברים ולהציל חיים, הינו פרי יוזמתו של אדי בן-דרור ז"ל, שנאלץ לחכות עד כלות להשתלת כליה.
רבים ודאי זוכרים את הופעתו של אדי בן-דרור בתוכנית הטלוויזיה המיתולוגית של מני פאר, "עלי כותרת" בקייץ 1978 . אדי בחור גדול וחזק שעסק בחקלאות מבוקר ועד ערב, חלה לפתע בגיל 26 במחלת אי ספיקת כליות קשה. הרופאים קבעו כי הפיתרון הנכון השתלת כליה.כך נאלץ מגיל 26-28 לחכות לתרומת כליה כדי להמשיך לחיות. פעמיים כמעט וניתנה הכליה. אדי כבר נסע לבית החולים לניתוח ההשתלה אך ברגע האחרון משפחת התורם התחרטה. הייאוש והאכזבה הובילו אותו לאולפן הטלוויזיה כדי להתחנן על נפשו. הוא ביקש מאביו ואמו, כי יפעלו להקמת עמותה לתרומת אברים ולהחתמה על כרטיס שיאפשר לרוצים ולמאמינים בכך , שיתרמו את אבריהם לאחר מותם להצלת חולים . לבסוף נתרמה כליה לאדי, אך גופו החולה לא החזיק מעמד והוא נפטר. ביום השלושים למותו הכריזו הוריו על הקמת "אגודת אדי", ובכך ממשו את צוואתו .
אדי(אהוד)בן-דרור בנם השני של שמואל ודבורה – ילידי פ"ת בני שתי משפחות של ראשוני המושבה שתרמו רבות לפיתוחה ושגשוגה.
דבורה לבית מכנס, הייתה ביתם של דב מכנס ושושנה ליכטנשטיין נולדה ב1926.משפחת אהרון לייב מכנס עלתה לארץ ישראל מהעיירה קארלין שברוסיה הלבנה, בשנת תרמ"א (1881) והתיישבה כעבור שנה בפ"ת. אחד עשרה ילדים הביאו לעולם. כל אחד מהם תרם את תרומתו הגדולה להתפתחותה של ארץ ישראל. דב היה בנם החמישי.
דב יליד 1896 התחנך באווירה חקלאית-ציונית. שנים רבות היה האחראי על השמירה בפ"ת. הצטיין בכושרו הגופני כמתאבק ופרש. לאחר נישואיו לשושנה הקימו יחדיו את בית הקפה המפורסם "הציפור הכחולה". שני ילדים היו להם אורי ודבורה.
דבורה היפיפיה והמוכשרת נישאה לשמואל בן-דרור(פריימן) הספורטאי המצטיין של המושבה. מספר בנם גדי: " החתונה נערכה תוך כדי מלחמת השחרור, 1948 בהפוגה הראשונה. הזוג הגיע לרב בעודם במדים . דבורה היתה נהגת בתפקידה הצבאי ושמואל לוחם בעל נסיון עוד מתקופת שירותו ביחידה הא"י של הצבא הבריטי במלחמת העולם השניה. זוג זוהר מאצולת פ"ת.
שמואל נולד בפ"ת 1924 לאביו מרדכי בן-דרור (פריימן) שהגיע לפ"ת בשנת 1911. חקלאי במקצועו, אך ספורטאי בכל רמ"ח אבריו. כנער שיחק כבר ב"מכבי אבשלום" בכדורגל. היה שחקן בליגה הלאומית וקפטן של נבחרת ישראל בכדורגל. מספרים עליו כי הוא הראשון שתקע גול במשחקי נבחרת ישראל בחו"ל. ב-1996 קיבל את אות יקיר פ"ת על תרומתו האדירה לקידום הספורט בעיר. שמואל נפטר ב-2009.
דבורה תבדל לחיים ארוכים, אף היא קיבלה את אות יקירת פ"ת ב- 2009 על תרומתה הציבורית לחיי העיר.
כיום כשמאות אלפי תושבים נושאים איתם את "כרטיס אדי" ומאות ילדים ומבוגרים ניצלו חייהם בזכות תרומת איברים, קשה להאמין עד כמה קשה היה בתחילה להביא את תרומת
ב-1996 קיבל את אות יקיר פ"ת על תרומתו האדירה לקידום הספורט בעיר. שמואל נפטר ב-2009.
דבורה תבדל לחיים ארוכים, אף היא קיבלה את אות יקירת פ"ת ב- 2009על תרומתה הציבורית לחיי העיר.
דר' תמר אשכנזי, מנהלת המרכז הלאומי להשתלות במשרד הבריאות סיפרה "כי ראשית פעולתה של דבורה ושמואל בן דרור הייתה בקלפיות בפתח תקווה. באותה שנה היו בחירות בעיר. כל חבריו של אדי ניצבו בכל אחת מן הקלפיות בעיר עם דוכן החתמה מיוחד לאגודת אדי. כל אחד שהגיע להצביע קיבל הסבר על הצורך בתרומת אברים. בהמשך דבורה ושמואל עברו מאדם לאדם, ממשרד למשרד בין בתי הכנסת ובחוגי בית ביחד עם רופא וסיפרו את סיפורם האישי במקביל להסבר רפואי כדי להחתים ולהגביר מודעות. באופן זה החתימו על "כרטיס אדי" עשרות אלפי אנשים. את הפרטים שבטפסי ההחתמה הדפיסו דבורה וחברותיה על גבי הכרטיס שנשלח לביתם של החותמים.. דבורה פעלה באופן אישי אצל חיים לנדאו (ז"ל) מי שהיה אז שר התחבורה, כדי לשלב את ההחתמה על כרטיס אדי באמצעות רישיון הנהיגה- דבר שנשאר כערוץ החתמה עד היום, כל אדם שמחדש את רישיונו ימצא גם את ספח ההרשמה למאגר אדי. כיום כשמשרד הבריאות מטפל בנושא בצורה ממלכתית ראוי לציין את פעולת ההתנדבות הראשונית. והכל התחיל כאן בפ"ת.
כתבה יעל שהם
-
פוסטים אחרונים
תגובות אחרונות
קטגוריות
תגיות
- אברהם שפירא
- אדריכלות
- אמנות
- אסתר ראב
- ארגון ההגנה
- בול
- בול פתח תקוה
- בית הכנסת הגדול
- בית יד לבנים
- בריאות
- בריטים
- בתים היסטוריים
- בתי קפה
- גבעת השלושה
- גירוש
- דת
- זיכרון והנצחה
- חגים
- חיון דויד
- חיי תרבות
- חינוך
- חינוך בפתח תקוה
- חקלאות
- יד לבנים
- יהוד
- ירקון
- ישיבות
- כיכר המייסדים
- כפר סירקין
- לנג יוסי
- מאורעות תרפ"א
- מאן דהו
- מגדל צדק
- מוזיאון פתח תקוה לאמנות
- מחתרות
- מכבי אבשלום
- מכבי צעיר
- מלחמת העולם הראשונה
- מלחמת העולם השנייה
- מלחמת העצמאות
- מלחמת ששת הימים
- מנהרת הזמן
- נופלי פתח תקוה
- נשים
- נשים במושבה
- סיפורי פתח תקוה
- ספורט
- ספר היובל ב'
- ספרי יובל
- ספריית ספיר
- עבודה עברית
- עולי הגרדום
- עין גנים
- עיתונות
- עיתונות עברית היסטורית
- פיק"א
- פסח יקב
- פרדסנות
- ראשית המושבה
- רבנים
- רחובות בפתח תקוה
- רכבת
- רפואה
- רפורטג'ות מתך הארכיון
- שואה
- שימור
- שימור אתרים
- שכונות
- שלטון בריטי
- שלטון ע'תמני
- שמירה
- תורכים
- תחבורה
- תעשייה
- תרבות
ארכיון
כלים