"עליית היקים"

בשנים 1939-1933, עלו ארצה כרבע מליון יהודים. זו הייתה העלייה החמישית. רבים מזהים עלייה זו, עם עולי גרמניה ולכן כונתה "עליית הגרמנים" או "עליית היקים". למעשה הוו עולי גרמניה, אוסטריה וצ'כוסלובקיה, לא יותר מרבע העלייה כולה. אמנם הם היו מיעוט, אך הטביעו חותמם, במידה ניכרת, על היישוב כולו.

משפחתנו עלתה מגרמניה בחודש אלול תרצ"ג [1933], והתיישבה במושבה פ"ת, רח' פינסקר 23. בית זה, בנוי מחימר וקש, עדיין קיים, אך עומד להריסה. באותה שנה עלו מספר רופאים לפ"ת, ביניהם: דר' יעקב בכרך וחמיו דר' וירצבורגר ומשפחותיהם. חגית אהרונוף לבית תרצה ויהושע ירון, נכדתו של דר' בכרך מספרת כי היקים הם זן שניחן בשתי תכונות שאינן משתלבות במרחב שלנו, תמימות ויסודיות. התמימות תהיה להם לרועץ כי הם "יבלעו" את כל הלוקשים ש"יאכילו" אותם, אך היסודיות תקנה להם יתרון. סבא יעקב הכין עצמו לעלייה מבחינה מקצועית. ידע שהוא הולך למדבר, לכן הצטייד בספרות מקצועית על רפואה טרופית…המשפחה מגיעה לפ"ת לאחר שר' שלמה שטמפפר, ראש המועצה, מבטיח להם כי במקום בי"ס טוב, "נצח-ישראל", בניהולו של הרב דר' אוירבך…באשר לפרנסה הרי שהמושבה זקוקה לרופאים, כי אין רופאים. למעשה היו מספר רופאים, שאף עלו בשנות ה-30 מגרמניה. לדר' בכרך לא היו בעיות פרנסה, כי שמו הלך לפניו אף בקרב הבדואים, שכינו אותו "חכים אלמני", כלומר הרופא הגרמני. דר' בכרך היה יהודי דתי, לכן פנו אליו יהודים דתיים, שהעדיפו רופא דתי. הסבא נהג להפריש "מעשר" לצדקה מכל הכנסותיו. סבא רבה, דר' וירצבורגר שהיה תלמיד חכם, נתן שירות רפואי חינם לתלמידי הישיבה. בנוסף לעבודתו נהג ללמוד גמרא בבית הכנסת הגדול. הדירה הראשונה של משפחת בכרך הייתה ברח' אחד-העם, זה היה בפאתי המושבה. אך המרפאה חייבת להיות במרכז, לכן שכרו שלשה חדרים ברח' מונטיפיורי. עד כאן חלק ממה שספרה הנכדה של דר' בכרך.

מכשירים רפואיים של ד"ר בכרך יעקב ואשתו חנה רות

מכשירים רפואיים של ד"ר בכרך יעקב ואשתו חנה רות

כתב שמאי עציון

הערת הארכיון

חגית אהרונוף, נכדתם של ד"ר יעקב וחנה-רות בכרך, הפקידה בארכיון מסמכים, כלי בית וכלי עבודה רפואיים של ד"ר בכרך.

קישור לדף אודות משפחת בכרך באתר הארכיון

אודות הארכיון לתולדות פתח תקוה ע"ש עודד ירקוני

הארכיון לתולדות פתח תקוה ע"ש עודד ירקוני אוסף ואוצר חומרי תיעוד משנות ה- 60 של המאה ה- 19 ועד היום. הוא כולל ארכיון מנהלי של פתח תקוה, ארכיונים פרטיים של מוסדות וארגונים הקשורים לעיר, ארכיונים אישיים של בני פתח תקוה, אוספי תצלומים ותשלילים, מפות, מודעות וכרזות, חפצים, סרטים, תיעוד בעל פה, קטעי עיתונות וספרים. הארכיון משרת את עיריית פתח תקוה, חוקרי אקדמיה, סטודנטים, תלמידי בתי ספר, עיתונאים, חוקרי גניאלוגיה, אדריכלים ואחרים. לשירות המשתמשים חדר עיון וספריה. הארכיון מתפקד כ"ארכיון כולל" שהוא בבחינת "בית" פתוח לקהילה המוזמנת לתרום ולהתבטא בכל תחום הקשור לחיי העיר והחברה. הארכיון מציג את אוצרותיו בתערוכות בקריית המוזיאונים שבעיר ומחוצה לה, לוקח חלק פעיל בתחום שימור אתריה ונמצא בקשר רציף עם מוסדות החינוך שלה. הארכיון מקבל קהל בימים א'-הי בין השעות 9:00 - 15:00. רצוי תיאום מראש. ליצירת קשר: טל': 03-9286303 דוא"ל: galiad@ptikva.org.il
פוסט זה פורסם בקטגוריה סיפורי פתח תקוה, עליות, רפואה, עם התגים , , . אפשר להגיע ישירות לפוסט זה עם קישור ישיר.

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s