ביום חורף ביום חול מעשה שהיה

נס שהיה לאדון אביגדור
חיפשתי סיפור ליום חורף רציני וגשום. מכיוון ואין תמונות מאותם זמנים פניתי לכתובים. בספרו לפתח תקוה כותב ד"ר יוסי לנג, מאמר, הספריות בפתח תקוה כאספקלריה חברתית ותרבותית ע"מ 200 על גלגולה של הספרייה, בין הפרטים הרבים הוא מתאר אירוע מיוחד שפורסם בעיתון האור גיליון 78 יום ראשון 14 בינואר 1912שבגינו זכתה הספרייה שלנו לתרומה גדולה והמושבה פתח תקוה לגאווה.
איך כל זה קשור ליום שטוף גשם וסערה הסכיתו ושמעו תיאור מרגש "שחור על גבי עיתון"…
כל הלילה שלפנינו ניתך גשם חזק בלי הפסק והביצה שבצפונית מערבית ממשובתנו הייתה מכוסה מים בעומק נורא. הביצה נראתה מרחוק כאגם אחד רחב ידיים. בבוקר השכימו הה' לייב גיסין ופרסרבסקי כדרכם תמיד אחרי גשמים גדולים לבדוק את הנזק בפרדסים שהיו באחריותם אחד על חמור שני על סוס. עליהם היה לעבור את הביצה המכוסה מים רבים ומלאה "חתתים ובורות". כדרכם במקרה כזה, לקחו איש שהלך לפניהם עם מקל ארוך מגשש בעמק המים ומסמן להם את הדרך הטובה. רק עברו כמאה מטר ראשם החל להסתובב וכמעט שנפלו למים ובקושי גדול סובבו את הבהמות ושבו למושבה. כשיצאו מן המים פגשו באחד השומרים הערבים שסיפר להם בהתרגשות כי ראה שני אנשים באמצע הביצה צועקים לעזרה. לשמע דברים אלו חזרו השניים שוב אל תוך המים לראות מי האנשים. אולם, הם היו מוכרחים לחזור כי כמעט טבעו בעצמם במים ה"הזידונים". מיד נסעו למושבה להזעיק עזרה. רק שמעו בני המושבה ורכבו מי בחמור מי בסוסו במים סוערים ועמוקים. מחזה מעציב נתגלה להם. עגלה הפוכה, סוס אחד מת שני סוסים שקועים בבוץ ואנשים רועדים מקור מפוחדים, מאובנים ונואשים.

מבט מיכוון הביצה , כיום אם המושבות, לעבר העיר פתח תקוה. ינואר 2015, צלמת נוני ירון

מבט מיכוון הביצה , כיום אם המושבות, לעבר העיר פתח תקוה. ינואר 2015, צלמת נוני ירון

" width="300" height="225" class="size-medium wp-image-1244" /> מבט מיכוון הביצה , כיום אם המושבות, לעבר העיר פתח תקוה. ינואר 2015[/caption]
הראשונים שהגיעו היו פשקוב וגרינשטיין. אברהם שפירא אחר קצת, שואלים למה?? כי ברגע שהודיעו לו הוא היה באמצע התפילה. מיד הוריד את התפילין "קפץ על סוסתו העומדת תמיד חבושה בחצרו מוכנה לרכיבה, כחץ מקשת על עליה". בעת ההצלה פשט שפירא את בגדיו ונכנס ערום למים יחד עם עוד בני מושבה שבאו לעזרה למשות את האנשים, הסוסים והרכוש. אחר הביאו את הניצולים למושבה נתנו להם קוניאק וסיגריות ובקבוק חם ודברי אוכל להשיב נפשם.
מי היו הניצולים? אחד עגלון מוסלמי והשני אדון אביגדור שהיה בא כוחו של הברון בענייני חברת "כל ישראל חברים" אדון אביגדור אישיות חשובה באותם זמנים היה בדרכו מיפו לחיפה. הדרך באותם זמנים עברה דרך הביצות של פתח תקוה. כשהבין אדון אביגדור כמה מסוכן היה מצבו להיסחף למי הירקון המסוכנים הודה מאוד לבני המושבה ואף כתב מכתב מרגש על גבורת אנשי פתח תקוה העומדת בניגוד למחשבות על היהודי הגלותי הפחדן הבורח מכל סכנה. כפרס קבלה המושבה תרומה של מאה פרנק ומתנה של חמישים פרנק כל שנה כתרומה לבית הספרים של המושבה. תרומה שנמשכה עד מלחמת העולם הראשונה.
כל מי שרוצה לקרוא את הכתבה עליה חתום מ. צ. ז-ן יכול להיכנס לקישור המצורף באתר של עיתונות עברית היסטורית, ספרייה הלאומית וליהנות.

נוני ירון

אודות הארכיון לתולדות פתח תקוה ע"ש עודד ירקוני

הארכיון לתולדות פתח תקוה ע"ש עודד ירקוני אוסף ואוצר חומרי תיעוד משנות ה- 60 של המאה ה- 19 ועד היום. הוא כולל ארכיון מנהלי של פתח תקוה, ארכיונים פרטיים של מוסדות וארגונים הקשורים לעיר, ארכיונים אישיים של בני פתח תקוה, אוספי תצלומים ותשלילים, מפות, מודעות וכרזות, חפצים, סרטים, תיעוד בעל פה, קטעי עיתונות וספרים. הארכיון משרת את עיריית פתח תקוה, חוקרי אקדמיה, סטודנטים, תלמידי בתי ספר, עיתונאים, חוקרי גניאלוגיה, אדריכלים ואחרים. לשירות המשתמשים חדר עיון וספריה. הארכיון מתפקד כ"ארכיון כולל" שהוא בבחינת "בית" פתוח לקהילה המוזמנת לתרום ולהתבטא בכל תחום הקשור לחיי העיר והחברה. הארכיון מציג את אוצרותיו בתערוכות בקריית המוזיאונים שבעיר ומחוצה לה, לוקח חלק פעיל בתחום שימור אתריה ונמצא בקשר רציף עם מוסדות החינוך שלה. הארכיון מקבל קהל בימים א'-הי בין השעות 9:00 - 15:00. רצוי תיאום מראש. ליצירת קשר: טל': 03-9286303 דוא"ל: galiad@ptikva.org.il
פוסט זה פורסם בקטגוריה אישים ודמויות, ארכיון, ירקון, מתוך הארכיון, ספריות, שומרים, שכונות, שמירה, שפירא אברהם, עם התגים , , , . אפשר להגיע ישירות לפוסט זה עם קישור ישיר.

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Twitter

אתה מגיב באמצעות חשבון Twitter שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s