אתמול הלך לעולמו הסופר והמתרגם, חתן פרס ישראל לספרות, לשנת 2010 חנוך ברטוב, בן 90 במותו. היה מדור סופרי תש"ח ונחשב לאחד המרכזיים שבהם. בין ספריו המרכזיים ניתן למנות את "פצעי בגרות", "רגל אחת בחוץ", "של מי אתה ילד" והמחזות "שש כנפיים לאחד" ו"סע הביתה יונתן".
ברטוב נולד בפתח תקווה בשנת 1926 בשם חנוך הלפגוט. אחרי לימודיו בבית ספר דתי ובגימנסיה בעירו, התגייס לחיל הארץ הישראלי בצבא הבריטי. אחר כך לחם גם בשורות הבריגדה היהודית. במלחמת העצמאות התגייס להגנה. אחרי קום המדינה למד היסטוריה באוניברסיטה העברית בירושלים והתיישב עם רעייתו יהודית בקיבוץ עין החורש.

חנוך ברטוב
פורסם בעיתון פ"ת, 1970
צלם, שויץ צבי
ברטוב החל לכתוב עוד כילד, בעיתון בית הספר ובמחברות שמילא, אך בראיון ב"הארץ" סיפר על הפעם הראשונה שפרסם מפרי עטו, כנער בן 17, בכתב העת "הגלגל בשנת 1956 עם המעבר לתל אביב עברת את שמו לברטוב. שם המשפחה החדש הורכב מראשי התיבות של שמו של אבי סבו, בני רבי טוביה בר. הוא החל לעסוק בעיתונות ועבד בעיתונים "למרחב" ו"מעריב". לאורך עשרות שנותיו בעיתונות עסק בכתיבת פרוזה ופובליציסטיקה וזכה לפרסים: הביוגרפיה "דדו – 48 שנה ועוד 20 יום", הביאה לו את הזכייה בפרס יצחק שדה לספרות צבאית. עבור "מתום עד תום" זכה בפרס עגנון לשנת 2006. בשנת 2007 זכה בפרס ראש הממשלה ליצירה.
בין שלל ספריו ידוע ומוכר ספרו "של מי אתה ילד" ראה אור לראשונה בשנת 1970. הרומאן מגולל את פרשת צמיחתו של ילד, נחמן שפיגלר, במושבה פתח תקוה בתקופת המנדט הבריטי. סיפור המעשה פותח ברסיסי הזיכרון המוקדמים ביותר שנשמרו בתודעתו של הגיבור, נחמן שפיגלר, ונחתם בחגיגת הבר-מצווה שלו, באוגוסט 1939, ימים אחדים לפני פרוץ מלחמת העולם השנייה. בין נקודת ההתחלה לנקודת הסיום נרקמת שורת תהליכים חיצוניים ופנימיים, שזורי עונג ומכאוב, המעבירים את הילד מערפילי שנות הינקות בחיק הוריו אל סיפו של גיל ההתבגרות. ברטוב מתאר ברגש רב את החיים במושבה וגולל בפנינו סיפור חיים אישי, סיפור של המושבה, סיפורה של תקופה.
לכבוד קבלת פרס ישראל לספרות לשנת 2010 הוציאה "הספריה החדשה" מהדורה מחודשת בה נוספה אחרית דבר מאת אבנר הולצמן.
נוני ירון
אחראית אוספים מיוחדים
מנהלת תוכן