פלוגת בית"ר ע"ש אברהם דונגי

פלוגת אברהם דונגי בפתח תקווה

המשקיף 29.12.1939 "דרומית מזרחית לפ"ת בדרך העולה לשכונות פ"ת החדשות, בתוך פרדס גדול של רבינוביץ המנוח ניצב בנין ענקי, הטובע כולו בירק של עצי הדר גדולים. ובתוך בנין זה, המזכיר בחיצוניותו  את טירות ימי הביניים העתיקות, שוכנת פלוגת בית"ר ע"ש הגבור מפ"ת הבית"רי  א. דונגי הי"ד, […] בפלוגה מצויים 90 בית"רים ו- 10 בית"ריות [..] ה' אריאלי הוא מפקד הפלוגה. [..] "

אברהם נפל בגיל 21 (21.7.1936) במאורעות תרצ"ו בעת ששמר על פרדסי אבן-יהודה כ"גפיר". היה בן יחיד להוריו. בית"רי צעיר שחלם על צבאיות-ישראלית. הוא שאף להתגייס לצבא הבריטי. לשם כך פנה אף לנציב העליון שיאשר את התגייסותו. אך,  בקשתו לא התקבלה. לאחר שהומלץ לו להתנדב כ"גפיר" התנדב לשמירה על פרדסי אבן-יהודה שם נורה ונהרג במארב של אנשי כנופיה.

אברהם דונגי היה בעל דעות קיצוניות אפילו לתקופתו. באפריל 1936 בשיא ייאושו ממרחץ הדמים המתחולל בארץ פנה לראש בית"ר והציע להקים מיד מדינה עברית ולהפוך את בית"ר לגוף צבאי ולהעמיד בראשו את ירמיהו הלפרין כמפקד עליון. את ימי "ההבלגה" השווה לחיי הגיטו היהודי ולפחדנות יהודית-אופיינית. בדבריו ומעשיו ביקש לזעזע את "אמות הסיפים". למשל, הוא נידב עצמו לרצוח את הנציב העליון ווקופ על אף שידע שבכך הוא גוזר על עצמו מוות וודאי. כל רצונו היה לעורר את דעת הקהל העולמי לטבח שנעשה בתושבי א"י בחסות השלטון הבריטי. בקשתו נדחתה ע"י מפקדיו.

אברהם דונגי, תמונה מתוך אתר של ארגון ההגנה

דונגי  נקבר בפ"ת בחלקת "הקדושים" בבית הקברות "סגולה". לווייתו הייתה הלוויה המונית. ציבור גדול השתתף בה כדי להביע מחאה כנגד המאורעות, והיחס הבריטי המזלזל בחיי היהודים. משפחתו הרחבה הכילה אנשים מכל הקצוות הפוליטיות בארץ.

מצבתו בבית העלמין בפ"ת תוכננה ע"י הפסל הבית"רי "צסלר". ובוצעה ע"י המהנדס בן חורין (גינזבורג).

המצבה עשויה אבן שחם אפורה, עמוד עם יסוד רחב. בראש העמוד כובע בית"רי. מתחת לכובע רובה, מארבעת הצדדים של העמוד מגינים. המגל באותיות ברונזה. חרוט למעלה בית"ר . ביסוד מנורה (סמל בית"ר).

המועצה המקומית אבן יהודה בחרה להנציח את דונגי שהיה ראשון חללי מערכות ישראל במושבה. הבאר שנמצאת בצומת הרחובות המייסדים והעצמאות נקראת על שמו. לאחרונה הותקן במקום שלט חדש.

כתב זלמן חיימוב

הוסיפה נוני ירון

הלוויתו של אברהם דונגי,יולי 1936, צלם לא ידוע. מאוסף הארכיון

מצבה של אברהם דונגי, בית הקברות "סגולה", צלמת נוני ירון

אודות הארכיון לתולדות פתח תקוה ע"ש עודד ירקוני

הארכיון לתולדות פתח תקוה ע"ש עודד ירקוני אוסף ואוצר חומרי תיעוד משנות ה- 60 של המאה ה- 19 ועד היום. הוא כולל ארכיון מנהלי של פתח תקוה, ארכיונים פרטיים של מוסדות וארגונים הקשורים לעיר, ארכיונים אישיים של בני פתח תקוה, אוספי תצלומים ותשלילים, מפות, מודעות וכרזות, חפצים, סרטים, תיעוד בעל פה, קטעי עיתונות וספרים. הארכיון משרת את עיריית פתח תקוה, חוקרי אקדמיה, סטודנטים, תלמידי בתי ספר, עיתונאים, חוקרי גניאלוגיה, אדריכלים ואחרים. לשירות המשתמשים חדר עיון וספריה. הארכיון מתפקד כ"ארכיון כולל" שהוא בבחינת "בית" פתוח לקהילה המוזמנת לתרום ולהתבטא בכל תחום הקשור לחיי העיר והחברה. הארכיון מציג את אוצרותיו בתערוכות בקריית המוזיאונים שבעיר ומחוצה לה, לוקח חלק פעיל בתחום שימור אתריה ונמצא בקשר רציף עם מוסדות החינוך שלה. הארכיון מקבל קהל בימים א'-הי בין השעות 9:00 - 15:00. רצוי תיאום מראש. ליצירת קשר: טל': 03-9286303 דוא"ל: galiad@ptikva.org.il
פוסט זה פורסם בקטגוריה אישים ודמויות, אצ"ל, ארכיון, בית"ר, מחתרות, מתוך הארכיון, נופלי פתח תקוה, רפורטג'ות מתוך הארכיון, עם התגים , , , , , . אפשר להגיע ישירות לפוסט זה עם קישור ישיר.

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s