באופן מטפורי הארכיון הוא משפחה. ארכיונים שלנו מכילים זיכרונות של משפחות ושל יחידים שישמרו לאורך השנים יספרו את סיפור המשפחה. לכן, זהו יום חג גם בשבילנו. ארכיונים אישיים ומשפחתיים הם אוצרות הגנוזים של הארכיונים. הם מכילים הפתעות רבות שלפעמים לא חשבנו שנמצא.
פינה קסומה במוזיאון ההיסטורי המתחדש מוקדשת כולה לארכיונים משפחתיים ולאוצרות שיש בהם.
"הצלמנייה" מוקדשת לצילומי סטודיו משפחתיים ולחומרים מארכיונים משפחתיים. פעם היה צריך להתכונן באופן מיוחד, להתלבש יפה וללכת לצלם מומחה כדי להנציח אירוע מיוחד. הצלם היה בוחר רקע מצויר מושיב את כולם ואז….. צריך לשבת כמה דקות בשקט עד שלוח הזכוכית היה עובר את החשיפה הנדרשת לאור. זאת הסיבה שברוב בתצלומי המשפחה הילדים יצאו "מטושטשים". מי יכול לשבת כמה דקות מבלי לזוז עד שתגמר פעולת הצילום?
יום המשפחה נקרא בעבר "יום האם", נקבע לזכרה של הנרייטה סאלד, שנפטרה בתאריך ל' בשבט תש"ה (1945).
יום האם מקורו ביוזמה של ילדה בת 11 מהרצליה בשנות ה-1950 ששמה נחמה בידרמן. נחמה שלחה לעיתון הילדים "הארץ שלנו" מכתב שבו הציעה לקבוע את יום האם בתאריך מותה של הנרייטה סאלד, שכונתה "אם הילדים" בגלל פעילותה הרבה בנושא עליית הנוער.
הצעתה של נחמה בידרמן התקבלה מהר. המכתב הקצר שכתבה, שהתפרסם ב-14 בנובמבר 1951 היה כל כך רציני ומשכנע, שהעיתון פרסם בתחתית העמוד הודעה על כך שביום ב' באדר תשי"ב נחגג יום האם העברייה הראשון. בשנות ה-1970 שינה משרד החינוך את מועד יום האם ל-ל' בשבט ובשנות ה-1990 שונה שם היום ל"יום המשפחה".
הנרייטה סאלד הייתה פעילת ציבור, אשת חינוך שהקדישה את חייה לרעיון הציוני. פעלה בתחומים רבים בתחום הבריאות, עבודה סוציאלית וחינוך. הייתה פעילה בהקמת "ההסתדרות המדיצינית הדסה" ו"עליית הנוער".
היא פעלה לביסוס מערכת בריאות קבועה, ייסוד תכניות לחלוקה מזון והקמת תחנות לטיפול באם ובילד "טיפות חלב". תקצר היריעה מלתאר את פעילותה לטובת העם היהודי והיישוב בארץ ישראל.
בארכיון ישנה התכתבות הנוגעות לתנאי היגיינה במוסדות חינוך בפתח תקוה אותם כתבה סולד לאחר ביקור במושבה. דווח נוקב מכנס של עובדות סוציאליות שהתקיים בינואר 1934 עליו חתומה גברת סולד בתפקידה כמנהלת המחלקה הסוציאלית שע"י הועד הלאומי.
בעולם מצוין יום המשפחה ביום ראשון השני בחודש מאי. לראשונה נחגוג ביוון העתיקה כחג של האלה הרה – אם כל האלים. בזמן ראשית הנצרות חגגו את "יום אם הכנסייה". בגרמניה צוין יום האם לראשונה ב- 1923. בתקופת רפובליקת ויימר נחוג היום כיוזמת פרסומת של איגוד מגדלי הפרחים "כיום האם ויום הילד".
בארצות הברית התפתח מושג "יום האם" במחצית השנייה של המאה ה- 19. יוזמה של אנה ג'ארביס לזכר אמה בשנת 1905. לאחר השתלשלות של אירועים הכריז הנשיא וילסון בשנת 1914 על יום חג לאומי הנחוג ביום הראשון השני של חודש מאי. פרח ציפורן לבן נבחר כסמל של היום.
- הצלמנייה, פינה קסומה במוזיאון לתולדות פתח תקוה
- הצלמנייה, פינה קסומה במוזיאון לתולדות פתח תקוה
- הצלמנייה, פינה קסומה במוזיאון לתולדות פתח תקוה
- הצלמנייה, פינה קסומה במוזיאון לתולדות פתח תקוה
נוני ירון, אוצרת אוספים מיוחדים
קישור לארכיונים אישיים בארכיון הציוני
קישור לאוספי ארכיונים אישיים בספרייה הלאומית
מורשת בית עדות ע"ש מרדכי אנילביץ'
מאמר מהבלוג של ספריית הקונגרס ? Your Personal Archiving Project: Where Do You Start