חורשת חולדה ספיר

חורשת עצי איקליפטוס נמצאת בצומת הרחובות גיסין והרב-מלכה היא חלק מנחלת אליהו ספיר שהיה אביו של  יוסף ספיר ראש עיריית פ"ת, שר בממשלה וחבר כנסת.

חולדה ספיר, תצלום מאוסף הארכיון.

בפי העם ואנשי המושבה נקראה גם "חורשת חולדה" על שם אשת יוסף ספיר.

חולדה ספיר, בתם של אסתר ושלמה יטקובסקי, נולדה בפתח-תקוה בשנת 1905. הוריה נימנו עם חקלאים הראשונים של אם-המושבות והורישו לבתם את האהבה והקשר לאדמה. התחנכה בבי"ס פיק"א ועם סיום לימודי היסוד המשיכה בביה"ס החקלאי בהנהלתו של ד"ר פיקהולץ. כבר בגיל 17 טיפלה בעולים חדשים. ועסקה בפעילות למען הזולת.
מראשית נעוריה נמשכה אל הנוער החלוצי ויחד איתם הופיעה בהצגות החוג הדרמטי. שהיה פעיל בפתח תקווה.
בשנת 1926 נישאה ליוסף ספיר ומאז הייתה עזר כנגדו לכל אורך חייהם. "חיידק" העבודה הציבורית שקינן בליבו, דחף אותו לשורת תפקידים, קודם בקרב הציבור החקלאי והמוניציפלי, ובהמשך במישור הפוליטי, כלל-ארצי. כרעיית

מימין: חולדה ספיר, דורה ראב, יוסף ספיר, שנות השלושים, צלם לא ידוע מארכיון אישי של דוד ראב בן עזר

ראש העיר, ולאחר מכן כרעיית שר בישראל וראש המפלגה הליברלית, נטלה חלק במפעל חייו. שמשה בתפקיד ראש תנועת הנשים הליברליות, עסקה רבות בפעילות למען נשים. ידיעותיה בתולדות הארץ ושליטתה בשפות זרות, אפשרו לה להעמיק את אהבת המולדת בקרב יהדות התפוצות.

חולדה ספיר הייתה אישה אהודה מאוד בקרב אנשי פתח תקוה.

בחורשה זו התבצעו בשנת 1936 מפגשים בין אנשי הרכש של ארגון ההגנה בפתח-תקוה והאחים יצחק ואבשלום כרמלי – רוצ'קין מעין גנים עם מנהיג הכנופיות הערבי חסן סלמה.

סלמה גנב נשק ממחסני הצבא הבריטי, בעיקר מרכבות מובילות נשק, אותן מכר לארגון ההגנה בפ"ת. סלמה השתכר משכורת דחק מעבודות שמירה במחצבות מגדל-צדק וכסייס בפתח תקוה עורר פליאה בעיני  הערבים בגלל עושרו הרב. הם לא ידעו שהמקור העיקרי לעושרו היה מכירת הנשק ליהודים וקשריו עם "ההגנה". חסן סלמה יליד הכפר קולה (כיום גבעת כוח)

היה אחד מראשי הכנופיות הערביות שפעלו נגד היהודים והבריטים בזמן המרד הערבי הגדול, מאורעות תרצ"ו- תרצ"ט. הוא אביו של "הנסיך האדום" עלי חסן סלמה מנהיג ארגון הטרור "ספטמבר השחור".

את מותו מצא חסן סלאמה האב בקרבות כיבוש ראש העין ב- 31 במאי 1948. המשוריין בו נסע עלה על  מוקש שהטמינו לו אנשי ההגנה הפתח-תקוואים בעת הקרבות שניהלו אנשי אצ"ל לכיבוש המקום.

בחורשה התקיימו פעילות של חברי מכבי מחנות קיץ וימי ספורט ואימונים של ההגנה.

כיום המקום משמש כמגרש חנייה לחברת משאיות כל שהיא.

אנחנו תקווה שלא יכרתו את עצי האקליפטוסים הוותיקים לטובת כביש או נדלן כל שהוא.

חקר זלמן חיימוב

הוסיפה וערכה נוני ירון אוצרת אוספים מיוחדים

אודות הארכיון לתולדות פתח תקוה ע"ש עודד ירקוני

הארכיון לתולדות פתח תקוה ע"ש עודד ירקוני אוסף ואוצר חומרי תיעוד משנות ה- 60 של המאה ה- 19 ועד היום. הוא כולל ארכיון מנהלי של פתח תקוה, ארכיונים פרטיים של מוסדות וארגונים הקשורים לעיר, ארכיונים אישיים של בני פתח תקוה, אוספי תצלומים ותשלילים, מפות, מודעות וכרזות, חפצים, סרטים, תיעוד בעל פה, קטעי עיתונות וספרים. הארכיון משרת את עיריית פתח תקוה, חוקרי אקדמיה, סטודנטים, תלמידי בתי ספר, עיתונאים, חוקרי גניאלוגיה, אדריכלים ואחרים. לשירות המשתמשים חדר עיון וספריה. הארכיון מתפקד כ"ארכיון כולל" שהוא בבחינת "בית" פתוח לקהילה המוזמנת לתרום ולהתבטא בכל תחום הקשור לחיי העיר והחברה. הארכיון מציג את אוצרותיו בתערוכות בקריית המוזיאונים שבעיר ומחוצה לה, לוקח חלק פעיל בתחום שימור אתריה ונמצא בקשר רציף עם מוסדות החינוך שלה. הארכיון מקבל קהל בימים א'-הי בין השעות 9:00 - 15:00. רצוי תיאום מראש. ליצירת קשר: טל': 03-9286303 דוא"ל: galiad@ptikva.org.il
פוסט זה פורסם בקטגוריה אישים ודמויות, ההגנה, מלחמת העצמאות, רפורטג'ות מתוך הארכיון, שימור אתרים, עם התגים , , , , . אפשר להגיע ישירות לפוסט זה עם קישור ישיר.

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s