הישיבה הגדולה – ישיבת לומז'ה

הישיבה, אחד מבתיה המפוארים של פתח-תקוה, נבנתה בשנת תרפ"ו – 1925 עם עליתם לארץ של ראשי ישיבת לומז'ה וארבעים תלמידים, שהיוו את הגרעין של הישיבה הגדולה. תושבי פתח-תקוה, שראו בהקמת הישיבה במושבה כבוד גדול, תרמו בעין יפה להקמתה. המגרש נתרם על ידי ר' משה חיים סלור ולהקמת הבניין סייעו יצחק ובתיה גולדנהירש ותושבי המושבה. הבניין שהוקם היה מהמפוארים בארץ והכיל את היכל הישיבה ואוצר הספרים. כן מצויים במתחם הישיבה בית החפץ חיים, המשמש כתלמוד תורה, ובית המוסר. הישיבה הפכה למרכז תורני רב מוניטין בארץ ובעולם. מבין כתליה יצאו מאות תלמידים, שתפסו עמדות כבוד בארץ ובקהילות השונות בעולם כרבנים, ראשי ישיבות, משגיחים ומורים. במשך השנים עבר הבניין מספר שיפוצים, אך מראהו נשתמר והוא בולט בצבעיו למרחוק. בחזית המבנה, בסמוך לגג, מתנוסס לוח זיכרון המנציח את תרומתם ופועלם של בני משפחת גולדנהירש להקמת הישיבה.
זכורני, כילד, את ההקפות בשמחת תורה בישיבה. הריקודים נשמעו עד למרחקים ונמשכו שעות רבת. הבתים בסביבה רעדו מהדף הריקודים.הישיבה הייתה תמיד מלאה לומדים, שעסקו בתורה יומם וליל.
כתב שמאי עציון

תהלוכה לרגל חצי יובל למאורעות תרפ"א, 1946, צלם זולטן קלוגר

תהלוכה לרגל חצי יובל למאורעות תרפ"א, 1946, צלם זולטן קלוגר

הערת הארכיון
ראו כתבה בבלוג שלנו אודות ארון הקודש
ישיבת לומז'ה מידע בויקיפדיה
רשימת בוגרי ישיבת לומז'ה
בשביל ראשונים- אתרים היסטוריים בפתח תקוה, אתר פיסג"ה
הישיבה הגדולה מידע נוסף

אודות הארכיון לתולדות פתח תקוה ע"ש עודד ירקוני

הארכיון לתולדות פתח תקוה ע"ש עודד ירקוני אוסף ואוצר חומרי תיעוד משנות ה- 60 של המאה ה- 19 ועד היום. הוא כולל ארכיון מנהלי של פתח תקוה, ארכיונים פרטיים של מוסדות וארגונים הקשורים לעיר, ארכיונים אישיים של בני פתח תקוה, אוספי תצלומים ותשלילים, מפות, מודעות וכרזות, חפצים, סרטים, תיעוד בעל פה, קטעי עיתונות וספרים. הארכיון משרת את עיריית פתח תקוה, חוקרי אקדמיה, סטודנטים, תלמידי בתי ספר, עיתונאים, חוקרי גניאלוגיה, אדריכלים ואחרים. לשירות המשתמשים חדר עיון וספריה. הארכיון מתפקד כ"ארכיון כולל" שהוא בבחינת "בית" פתוח לקהילה המוזמנת לתרום ולהתבטא בכל תחום הקשור לחיי העיר והחברה. הארכיון מציג את אוצרותיו בתערוכות בקריית המוזיאונים שבעיר ומחוצה לה, לוקח חלק פעיל בתחום שימור אתריה ונמצא בקשר רציף עם מוסדות החינוך שלה. הארכיון מקבל קהל בימים א'-הי בין השעות 9:00 - 15:00. רצוי תיאום מראש. ליצירת קשר: טל': 03-9286303 דוא"ל: galiad@ptikva.org.il
פוסט זה פורסם בקטגוריה ישיבות, סיפורי פתח תקוה, עם התגים , . אפשר להגיע ישירות לפוסט זה עם קישור ישיר.

כתיבת תגובה