רחוב דוד הכורך
הרחוב ממוקם בין הרחובות רוטשילד והמורה אליהו, במרכז העיר. הרחוב נקרא ע"ש דוד אורבך, שהיה כורך ספרים בפ"ת, מכאן התואר "דוד הכורך".
ר' דוד נולד להוריו דר' צבי-בנימין ורוזה אויערבך, בשנת 1919 בהלברשטט שבגרמניה. שם קיבל חינוך דתי וחלם על עליה ארצה. ב-1933 הגשים את חלומו והתיישב עם בני משפחתו בפ"ת. בשנים הראשונות בארץ התפרנס מכריכייה שפתח ברחוב חובבי-ציון. דוד היה חבר ההגנה ובתוך מכונת חתוך גדולה בכריכיה היה 'סליק'. הכריכייה הקטנה שימשה כמרכז הודעות של ההגנה בעיר. באמצעותו היו מעבירים, לנו, חברי ההגנה הודעות קשר, על פעילויות ואימונים ומקום המפגש. [נציין, כי אמנם היה חבר ההגנה, אך היה גם נאמן על חברי המחתרות האחרות].
במשטרה הבריטית התעורר חשד, בדבר הפעילות בכריכייה. יום אחד הגיעו אליו שני חברי הגנה וספרו לו ששני שוטרים בדרך אליו. הוא הרגיע אותם, שהכל יהיה בסדר. מאחר ועל שולחנו היו תמיד ניירות רבים לכריכה, הוא הוציא את כל המסמכים הסודיים ושם אותם על השולחן, בין הניירות המיועדים לכריכה. השוטרים באו חיפשו בכל מקום וכמובן לא מצאו כלום.
הכריכייה התפתחה במשך הזמן לחנות ספרים גדולה, באותו רחוב, כמה בתים ליד הכריכייה. חנות הספרים שימשה בית וועד לקוראים צעירים ומבוגרים.
מלבד היותו ב'הגנה' הצטרף גם למד"א ונחשב לאחד ממייסדיה, בה התנדב שנים רבות. היה בין מקימי הפלוגה הדתית ב'הגנה'. ר' דוד שירת בצה"ל, כחובש, עד צאתו לגמלאות. בקרבות תש"ח, שהיו בסביבות כפר-סבא ומגדל-צדק הציל פצועים רבים ממוות. על פעילותו במד"א קיבל את פרס 'אחיטוב'. הכינויים "דוד הכורך", "דוד החובש", הם רבי משמעות לאיש ופעלו. לא היה כמעט ילד באותה תקופה, שלא ידע מי הוא 'דוד הכורך'. נציין כי ר' דוד היה גם גבאי בבית-הכנסת "מקור חיים", מיסודם של יוצאי גרמניה.
בשנת 1982 הוענק לו התואר "יקיר העיר". ר' דוד נפטר בכ"ט באב תשנ"ט [1999] ומקום קבורתו בבית-העלמין "סגולה".
נציין כי ר' דוד היה אחיינו של הרב דר' משה אויערבך, מנהל בי"ס נצח-ישראל וכן דודו של ח"כ אורי אורבך.
היה גם בין מקימי "מגן דוד אדום" בפתח תקוה.
כתב שמאי עציון
פינגבאק: מגן דוד אדום בפתח תקוה | הארכיון לתולדות פתח תקוה ע"ש עודד ירקוני