הרב הגאון חיים עוזר גרודזינסקי

תחילתו ברחוב וולפסון וסופו ברח' שטמפפר. נקרא ע"ש הרב הגאון חיים עוזר גרודזינסקי זצ"ל. נולד בליטא בשנת תרכ"ג. נחשב בין גאוני ישראל, ומגדולי התורה בליטא. התחנך בישיבות וביניהם בישיבת וולוז'ין, ר' חיים מבריסק היה אחד מידידיו. היה ידוע כעילוי. בגיל 21 התחתן עם נכדתו של רבי ישראל מסלנט. בתו של רב העיר וילנה. הודות לכישרונותיו נעשה מנהיג בישראל שעל פיו נהגו בעולם היהדות. ממייסדי אגודת ישראל והשתתף במועצת גדולי התורה שלה. נפטר בשנת ת"ש. הרחוב נקרא על שמו החל משנת 1941. קודם נקרא הרחוב 'יבנה'. ב-1939 כבר היה המצב העולמי קשה, אז הוציא את החלק השלישי של ספרו "אחיעזר" [כולל שו"ת] ובו כתב: "לא הייתה כזאת גם בימי-הביניים אשר כל הגולה כמדורת-אש…קהילות ישראל גדולות וחשובות נתלשות ממקומן ושערי המדינות נעולות בפניהם…עם ישראל טובע בנחלי דם…אוי מה היה לנו!". התרופה והפתרון לדעתו הוא בהפצת התורה, בהשרשתה וזה התבטא בפעילותו בענייני חינוך, יסודי וישיבתי.

רחוב חיים עוזר, ציור מאת אסתר לוריא. הוצאת פלפוט

רחוב חיים עוזר, ציור מאת אסתר לוריא. הוצאת פלפוט


הרחוב הוא רחוב מסחרי ובו מספר מבני ציבור כגון: בית המרחץ הראשון; אנדרטה לחללי תרפ"א.
בית המרחץ נבנה בשנת 1885 עם מקווה טהרה. אחד המבנים הבודדים ששרדו במושבה. נבנה מאבני כורכר. בחזיתו עומד היו מבנה חדש יותר. המבנה נבנה בעזרת הדר' הילדסהיימר וראשי חובבי-ציון והוחזק ע"י ועד המושבה.
אנדרטה לחללי מאורעות תרפ"א [ראה גיליון 29. מטו"מ תשס"ו], נבנתה ב-1922 לזכר ארבעת גיבורי פ"ת: אבשלום גיסין חיים-צבי גרינשטיין, זאב אורלוב ונתן רפפורט, שנפלו בכ"ז בניסן תרפ"א ע"י המון ערבי פורע. במשך שנים ניצבה האנדרטה בחצר בית פקידות הברון [בית הועד/העיריה] ברח' מונטיפיורי, ומידי שנה עלו תלמידי פ"ת לחלוק כבוד לנופלים. עם מעבר העירייה למשכנה הנוכחי, הועתקה האנדרטה לרח' חיים עוזר.

אודות הארכיון לתולדות פתח תקוה ע"ש עודד ירקוני

הארכיון לתולדות פתח תקוה ע"ש עודד ירקוני אוסף ואוצר חומרי תיעוד משנות ה- 60 של המאה ה- 19 ועד היום. הוא כולל ארכיון מנהלי של פתח תקוה, ארכיונים פרטיים של מוסדות וארגונים הקשורים לעיר, ארכיונים אישיים של בני פתח תקוה, אוספי תצלומים ותשלילים, מפות, מודעות וכרזות, חפצים, סרטים, תיעוד בעל פה, קטעי עיתונות וספרים. הארכיון משרת את עיריית פתח תקוה, חוקרי אקדמיה, סטודנטים, תלמידי בתי ספר, עיתונאים, חוקרי גניאלוגיה, אדריכלים ואחרים. לשירות המשתמשים חדר עיון וספריה. הארכיון מתפקד כ"ארכיון כולל" שהוא בבחינת "בית" פתוח לקהילה המוזמנת לתרום ולהתבטא בכל תחום הקשור לחיי העיר והחברה. הארכיון מציג את אוצרותיו בתערוכות בקריית המוזיאונים שבעיר ומחוצה לה, לוקח חלק פעיל בתחום שימור אתריה ונמצא בקשר רציף עם מוסדות החינוך שלה. הארכיון מקבל קהל בימים א'-הי בין השעות 9:00 - 15:00. רצוי תיאום מראש. ליצירת קשר: טל': 03-9286303 דוא"ל: galiad@ptikva.org.il
פוסט זה פורסם בקטגוריה אישים ודמויות, סיפורי פתח תקוה, רחובות בפתח תקוה, עם התגים , , . אפשר להגיע ישירות לפוסט זה עם קישור ישיר.

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s