אחת הנקודות היפות בעיר פתח תקוה הם שני הגנים "גן יהונתן" ו"גן העצמאות" שהם למעשה גן אחד. סיפורו של מקום קסום מלא זכרונות לילדי שנות ה- 50.
"גן יהונתן" הוא חלק מגן העצמאות שנטע כריאה ירוקה בשנות ה- 50 על ידי אדריכל הנוף המפורסם ליפא יהלום. גן העצמאות בנוי משני חלקים החלק הדרומי מכיוון בית הספר "יד לבנים" שונה שמו ל"גן יהנתן " לאחר האירוע.
הגן נבנה כריאה ירוקה חשובה המקיפה את בית יד לבנים של פתח תקוה צמוד למבנים ההיסטוריים של קיבוץ גבעת השלושה הישן. הוא נבנה על שטח הקיבוץ ושטח של מושב קרת. (כן, היה אחד שכזה). כשבאים ללמוד על הגן יש לראות אותו ביחס לסביבה של תקופתו. הוא חלק משלושה אתרים "ירוקים" חשובים: שטחי קיבוץ גבעת השלושה ההיסטוריים והחווה החקלאית שעובדת ומתפקדת כבית ספר חלקאי. (למזלנו שרדה את כרישי הנדל"ן לאחר מאבק קשה).
הרעיון היה לבנות קומפלקס תרבותי חברתי בעל מטען היססטורי לאומי הכולל בראש בראשונה את בית יד לבנים, הארכיון והמוזיאון ההיסטוריים ומוזיאון לאומנות. בקצהו הדרומי ממוקמת אכסניית נוער ששמשה את יחידות צה"ל הרבות שבאו לסדרות חינוך שהועברו על ידי ברוך אורן בבית יד לבנים. כיום האכסנייה משמשת מקום לחיילים המשרתים רחוק מהבית. בקצהו הצפוני נמצאים גן החיות העירוני (כיום במתכונת שונה) ומוזיאון האדם והסביבה. מסביב לגן מחבקת אותו שכונת "רמת ורבר".
הגן בתחילת שנות ה-50 היה היחיד והמשמעותי הוא שימש כמרכז תרבותי חברתי בעל מטען לאומי ואתר הנצחה לנופלי העיר.
בישיבת מועצה חגיגית לרגל יום העצמאות שהתקיימה בבית יד לבנים הבנוי בתאריך 20.04.1953 מדגש הקשר הישיר בין בית יד לבנים ומשמעות והקשר להנצחה וזיכרון מקומי ולאומי והגן: בבית הזה יהיה כל חומר הקשור עם פתח תקוה החל מראשית היווסדה. לא בכדי נבנה הבית הזה במקום הגבוה ביותר בעיר, אשר יהיה "גן העצמאות" ואשר בו יוכל כל מבקר לפוש ולנוח ולראות בו את תולדות פתח תקוה".
האתר הייחודי שהיה ברחבי "גן יהונתן" היא בריכת שחייה ייחודית ומיוחדת שהיפעילו העירייה ומתנדבי האגודת אילנשיל פוליו כיום ארגון "אילן". בבריכה לימד בנאמנות את הילדים טיבי הרשלר בעל נשמת הזהב (הכרתי אותו). הבריכה שימשה גם ילדי השכונות שבסביבה. באותם ימים האזור היה מרוחק ממרכז העיר לא היה שירות אוטובוס נגיש לבריכות "הפועל" ומכב"י.
מדי כמה שנים נעשים שינויים "ועידכונים" של הגן לפי רוח התקופה. גם עכשיו ברגעים אלו טרקטורים עובדים ברחבי הגן. גן החיות פוזר והחיות עברו לספארי ול"גן החיות התנכ"י". במקום יש גן צנוע יותר ובו חיות לליטוף, קופים קטנים ובעלי כנף. (אתם מוזמנים עם הנכדים). ברחבי הגן יש מתקני משחקים. לאחרונה הקימו מזרקות מים שהילדים יכולים לשחק בהן ולהרטב. מוזיאון האדם והסביבה מקיים פעולות מצויינות לילדים וסדנאות רבות לכל המשפחה. שווה ביקור. וכמובן התערוכות המתקיימות במוזיאון לאומנות, שיח גלריה בשבת . פעילות החוגים העניפה של צוות ההדרכה של המוזיאון ההיסטורי ומוזיאון לאומנות. מקווה שלא שכחתי משהו. ואנחנו הארכיון ההיסטורי לתולדות פתח תקוה ע"ש עודד ירקוני בו מסמכים מיום ייסוד המושבה.
עיריית פתח תקוה מתכננת שינוי גדול עבור שכונת "רמת ורבר" קוראים לזה התחדשות עירונית. תקווה שלא יקללו את המקום הנפלא הזה.
הכתבה נכתבה לכבוד יום השנה למבצע יהונתן
קישור לעמוד לזכרו של יוני נתניהו ז"ל בדף יזכרו של עיריית פתח תקוה
תודה לנוני על האיזכור של המקום המרגש הזה {בריכת השחיה } ואת אבא שלימד שם שחיה בהתנדבות את הילדים מוכי הגורל , גם הסיפור הקצר ששלחתי לך בזמן "מזל קופצת ראש" התחיל שם, תודה ושבת שלום.